lördag 7 mars 2009

Aïoli

Aioli är något jag ofta gör, det passar till det mesta. Vi brukar ha det att doppa morots- eller gurkstavar eller paprikabitar i, eller till ugnsbakade rotsaker. Eller till vadsomhelst.

Aioli är också väldigt enkelt att göra, det är inte så noga med mängderna.  Man behöver

  • mixer eller visp
  • stark senap, ca 1 msk
  • ett ägg eller äggula
  • en vitlöksklyfta
  • vinäger, ca 1/2 msk eller citronsaft, ca 1 msk
  • olja, ca 3dl

Börja med att blanda allt utom oljan och börja mixa eller vispa. Häll sedan i olja i en fin stråle under vispning tills du får lagom konsistens. Salta litegrann. Blir den för hård kan du späda med lite vatten.

Prova med lite olika oljor, jag brukar ha ca en fjärdedel fin olivolja och resten vanlig rapsolja (ej kallpressad). Enbart olivolja tycker jag blir för starkt, enbart raps för smaklöst.  Lite majsolja kan ge en mjuk touch.

Det blir godast om senapen är av dijontyp, alltså inte är söt. Mängden är en smaksak, du kan ha i mer på slutet om du vill. Samma sak med vinäger eller citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar