För att göra tofu, köp ekologiska torkade sojabönor och gips. Gips ska man kunna köpa på apoteket, men själv använder jag modellgips (!). Det står på förpackningen att det är helt ogiftigt. Och det går åt så lite...
Ta tre deciliter sojabönor, ca 240g. Blötlägg i minst ett halvt dygn, om längre så byt vatten och ställ i kylskåp. Det kan surna annars.
Koka upp ca 3 liter vatten.
Häll hälften av bönorna i mixer. Det går antagligen bra med matberedare också.
Ta tre deciliter sojabönor, ca 240g. Blötlägg i minst ett halvt dygn, om längre så byt vatten och ställ i kylskåp. Det kan surna annars.
Koka upp ca 3 liter vatten.
Häll hälften av bönorna i mixer. Det går antagligen bra med matberedare också.
Blötlagda sojabönor mixas med lagom mycket kokhett vatten och mixa kraftigt någon minut.
Mixet häller jag i en kastrull och kokar det några minuter. Se till att hela mängden vatten kommer med, totalt ca 3 liter. Försiktigt så det inte bränner fast!
Mixet häller jag i en kastrull och kokar det några minuter. Se till att hela mängden vatten kommer med, totalt ca 3 liter. Försiktigt så det inte bränner fast!
Sojamjölken silas genom en duk.Snurra duken för att få ur mer vätska.
Här använder jag en ståltermos för att pressa ut så mycket sojamjölk som möjligt.
Nu kan du ta undan lite sojamjölk för att dricka, om du inte vill göra tofu på alltihop. För att smaken ska likna vanlig mjölk (vilket inte är nödvändigt förstås) så tillsätter du lite (havs-)salt och lite (rå-)socker. Men om du fortsätter och gör tofu så tillsätter du ingenting.
Så här ser sojabönresten ut, efter att sojamjölken har pressats ur. Den kallas okara, och används också i matlagning på olika sätt.
Jag blandar en tesked gips med lite vatten. Gipset är till för att koagulera mjölken. Det tillför också nyttigt kalcium till tofun.
Se till att sojamjölken håller ungefär 80 grader. Häll i gipsblandningen innan gipset hinner sjunka till botten, under omrörning i kastrullen.
Rör om litegrann då och då, och vänta ett tag, ca 10 minuter. Då skär sig mjölken, mer och mer. Det du vill åt är det geléaktiga vita. "Vasslan", det genomskinliga, ska vi filtrera bort.
Detta är en "ta-vad-du-har-hemma"-konstruktion för att pressa vätska ur tofun. Den koagulerade massan hälls i en metalltrådsil eller litet durkslag med en duk i. Duken viks över och jag pressar ur vätskan i tofun med hjälp av en liten tallrik med en skål på med en kastrull med vatten på. Tja, det blir lite vingligt... men tofun blir fast!
Här har vi den färdiga tofun. Innan den tas ur duken läggs den först ett tag i blöt i kallt vatten. Sedan förvarar man den i vatten, som byts varje dag. Hållbarhet minst en vecka i kylskåp.
Kul att få lära sig det här, fick tag på gips efter att ha jagat runt i halva stan...
SvaraRaderaMen du, ska tofun bli sådär grynig i slutet? Och jag verkar inte få mer än dig fast jag gjorde dubbel sats, kanske hade jag för låg temperatur när jag kokte eller något? Har ingen termometer ännu.
Hur länge pressar du? Min är på press nu och jag hoppas att den blir lite fastare. Jag hittade precis samma gips som dig förresten :-)
Usch, fick slänga allt... behöver nog experimentera innan detta blir helt bra!
SvaraRaderaHej Johan. Min blogg har inte varit så aktiv så jag har inte kollat kommentarerna så bra. Ursäkta.
SvaraRaderaDet var tråkigt att det inte fungerade. Om tofun blir grynig kan jag tänka mig att det är silningen av sojamjölken som inte fungerar som den ska. Du har antagligen fått med sojabönrester. Vad använde du för silduk?
Hej.
SvaraRaderaJag är så förvanad att få veta att man kan använda gips för att göra tofu!?
Själv brukar jag använda nigari(Magnesuim klorid). Är det ofarigt?? Var nånstans fick du receptet?
Förresten tycker jag att din blogg är mycket intressant. Jag gör lite liknande också(fast på japanska nu(http://chicollo.blog55.fc2.com/). Jag tänker börja med en annan blogg på WordPress, men det är inte riktigt på gång än..).
Du verkar inte vara så aktiv med bloggen som du skrev ovan, men jag hoppas att se flera intressanta artiklar snart!
Citron eller nirgari är bättre. (lime ska väl också fungera)
RaderaJag menar "ofarLigt" i min 4:e mening. Missade L...
SvaraRaderaLite citron eller vinäger har jag läst ska fungera också!
SvaraRaderaCitron eller nirgari är bättre. (lime ska väl också fungera)
RaderaVinäger vet jag däremot inte. Spännande!
Varför skulle citron eller nigari vara bättre?
RaderaCitron, vinäger och liknande ger en bismak. nigari är med en annan beteckning magnesuimklorid, och kalciumsulfat är samma sak som det vi kallar gips.
Jag får känslan av att folk får för sig att gips skulle vara något giftigt, men det används ofta i mat. Det är också traditionellt använt för framställning av tofu, främst i Kina. Medan nigari används mer i Japan. De olika sorters medel en använder till koagulering ger också olika resultat. Gips ska tex ge en fastare tofu än nigari.
Läser en på wikipedia står det här magnesiumklorid: "används även som avisningsmedel, och flamskyddsmedel, speciellt behandlas mossa i adventsljusstakar med magnesiumklorid. Dessutom används det som partikelminskande medel på asfaltsvägar." Låter ju inte heller direkt som något en vill ha i maten om en bara kopplar det till de användningsområdena.
Citron eller vinäger. Aldrig GIPS i maten! Urk!
SvaraRadera